YAZAR: Hande BARUTÇUOĞLU
Büyülü kapılarla geçilen alternatif İstanbul’da soluk kesici bir serüven… Eğlenmek için İstanbul’la ilgili efsaneler üreten ve birlikteliklerine Şehir Efsaneleri Kulübü adını uygun gören beş sıkı arkadaş uydurdukları o efsanelerden birinde buluyor kendilerini: Gizemli bir anahtar yardımıyla açtıkları kapı bir boyut koridoru işlevi görüyor ve herkesin kızıl saçlı olduğu alternatif bir İstanbul’a geçiyorlar.
Arka Kapak Yazısı
ÖZELLİKLER:
Kitap Adı: Şehir Efsaneleri KulübüYaş Grubu: 10 Yaş ve üstü
Yazan: Hande BARUTÇUOĞLU
Kapak: Volkan Akmeşe
İç Resimler: Sümeyye Kesgin
Sayfa Sayısı: 120
ISBN: 978-975-5496-95-1
KİTAPLA İLGİLİ NOTLAR:
Şehir Efsaneleri Kulübü, olay örgüsü ve kitabı ele alış yönüyle birbirini tekrarlayan çocuk kitaplarının dışında, özgün fantastik bir çocuk kitabıdır.Şahıs kadrosunun isimleri ve lakapları özgündür. Her kahraman kendine has özellikleri ile kitabın içinde kendine yer bulmuştur. Yazar bir kahramanı diğerine baskılamamış, öne çıkarmamıştır. Buda kitabın yazılışı esnasında ciddi bir emek harcandığını bizlere göstermektedir. Şahıs kadrosu kitabın başında görsel ögeyle desteklenerek tanıtılmıştır. Bu 10 yaş üzeri çocukların okuma merakını artırmaktadır. Efecan (Zıpzıp),Fahrünnisa (Fare), Genco (Yahu),İza (Japonik) Topitop (köpektir)
Çocuklar kendi aralarında Şehir Efsaneleri adında bir kulüp kurarlar ve toplantılarını terk edilmiş bir bowling salonunda yapmaktadırlar. İlk toplantıda aralarına arada katılan Kızıl adlı bir çocuğun durumunu tartışırlar. Kızıl yeşil kıyafetler giyen bir çocuktur. Toplantı salonunda çinili duvar çocukların dikkatini çeker. Dikkatlerin içeken yer Kızıl adındaki arkadaşlarının boynuna taktıkları kolye büyüklüğündedir. Bu arada çocuklar kendi aralarında tartışırken İza kendini duvara atar ve duvarda kaybolur çocuklar şaşırır ve arkasından hepsi duvardan geçer. (fantastik öge)
Duvarın arkası başka bir İstanbul'un dönemini anlatmaktadır. Yazar bir nevi paralel evren ya da zaman yolculuğu motifini duvar aracılığı ile kullanmış çocuklar kendilerini başka bir alemde bulmuşlardır.
Geçtikleri yerde Kızıl diye bildikleri arkadaşlarının Ejderhan olduğunu öğrenirler. Bu bilgiyi Ejderhan'ı tanıyan bir kızdan alırlar. Kız günümüz İstanbul'u ile igili sorular sorar çocuklara.
Çocuklar orada Atılay adında bir isim duyarlar bu kendilerine sorun çıkaracak biridir. Çocuklar dönüp dönmemeyi düşünürken İza Kızıl'ı arayacağını söyler. Ve çocuklar aramaya karar verirler.
Çocuklar duvarın arasındaki alemde telefon kulübesine benzer kulübeler görürler. Kulübenin içinde eski İstanbul'un semtlerinin adları yazmaktadır. Bu külübeler mekanlar arasında yolculuğu sağlamaktadır. (fantastik öge) Çocuklar kendi aralarında bu durumu tartışırlar bunun "zamanda atlama" olabileceğini düşünürler.
Acıkan çocuklar İstiklal Caddesi'nin girişinde Zilli Lokanta denilen yerde yemek yerler. Çocuklar ceplerindeki paranın aynı olup olmadığı endişesini taşırken lokantacıya hesabı sorarlar lokantacı hesabın "Bir hikaye iki satır kafiye yeter" der.
Çocuklar Kızıl'ın cezaevinde olabileceğini düşünerek onu cezaevinde aramya karar verrrler. Fakat cezaevi eskiden Yedikule'de olduğu için bunu anlamaları zaman alır.
Cezaevinden Kızıl'ı kurtarmak için bir plan yaparlar. ve bayağı uğraşırlar kurtarmak için fakat Kızıl'ın zindandan iki gün önce kaçtığını öğrenirler.
Kızıl'ın peşine düşerler ve onla Yerebatan sarnıcında karşılaşırlar.
Atılay Kızıl'ın boynundaki kolyenin peşindedir. Kızıl Günümüz dünyasından kendi dünyasına geçerken kolyeyi bu tarafa atmıştır. Çocuklar Kızıl'ın kolyesini kullanarak duvardan geçmişlerdir. Atılay askerlerle çocuklar yakalar ve üzerini arar fakat koyleyi bulamaz.
Yazar kitabın yazımında kullandığı 8 şehir efsanesini ayrıntılı bir şekilde kitabın sonuna eklemiştir. Kitap görsel ögelerle desteklenmiş bu kitabın tamamen yazı görünümlü olmasının önüne geçmitşir.
Kitap 4.5.6. sınıf öğrencilerinin rahatlıkla okuyabileceği bir kitaptır. Kitap fantastik çocuk edebiyatı örneğidir. Çocuk edebiyatımızda fantastik çocuk kitaplarını azlığı ve bu konuda dışa bağımlı olduğumu düşünülürse güzel bir çalışmadır.
Bir yanıt yazın