Gittim ta eski zamanlarıma, çocukluğuma gittim. Yazları köyümüze giderdim. ilk gittiğim zamanlarda elektrik yoktu sonradan geldi. Yeşilliğin aralarına gizlenmiş kerpiç evler, geniş odalar, yer minderleri ve anneannem dağ gibi bir kadın. yaşama ve zor koşullara karşı dirençli.
Akşam olmuş, çok geç bir vakit değil ama sabah çalışma var elektrik yok. idare lambasıyla aydınlatılmaya çalışılan koskoca bir oda.
Köyde erken serilir yataklar, erken uyunur, erken kalkılır, köyde hayat erken yaşanır.
Yatağımdayım, anneannemin anlattığı masalı dinliyorum. hayal dünyam tavan yapmış, zıplamış ötelere mekanın ve zamanın ötesine, cinler, devler, büyülü bir dünya. ilk defa dünyanın ötesini anneannemde öğrendim ben. ilk o inşa etti beni, gerçekliğimi yardı, iteledi, götürdü beni sonsuz maceralara…
Mavi Rüyalar Gören Çocuk kitabını okurken bunları düşündüm. çocukluğuma gittim. Keloğlanla koştum, Keloğlanla eğlendim, Keloğlanla ağladım ben.
Kitapta geleneksel masal anlatımı bozulmamış fakat yeniden ele alınmış, yeni bir dille. Mustafa Ruhi Şirin’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Binlerce yıl hiç bıkılmadan anlatılan Keloğlan masallarını yeniden yorumlamış. Kitabı okuduktan sonra, kitabı ifade edecek anahtar sözcükleri bulayım dedim ve şu kelimelere ulaştım. yeni bir dil, çok anlamlılık, yatay ve dikey katmanlılık, estetik…
Yazar Mavi Rüyalar Gören Çocuk kitabında şiir ile nesri iç içe kullanarak geleneksel masal anlatımının omurgasını bozmamış. çok hacimli olmamasına rağmen dil ve anlatım yönünden iletisi güçlü bir kitap.
Punto seçimi ve sayfa düzenleme yerli yerinde ve içerisine serpiştirilen harika çizimler, resimler… Kitabın hazırlanmasına iyi çalışıldığı anlaşılıyor.
Kitabı elime aldığımda kitabın içine çekildim. kitabın kendi dünyası kuşattı beni. Keloğlan masallarını okurken adeta Keloğlan’la maceraları bende yaşıyor gibiydim. Kitabın kendi gerçekliğinde insanın kaybolması, kendini kaptırması çocuk kitaplarında az olan bir şey. Bir parça çocukluğumda değilde yetişkinliğimde kitabı okuduğum için üzüldüm. çocukluğumun dünyası ile kitabı kucaklasaydım daha mutlu olurdum sanırım.
Kitabı okulumdaki öğrencilerimle birlikte okumuştum. hemde Kahramanmaraş il geneli kitap okuma yarışmasında okutmuştuk. Kitap hangi öğretmene hangi öğrenciye ulaştıysa onlardan hemen hemen tam puan aldı. Beğenildi. 4. 5. 6. sınıf öğrencilerinin rahatlıkla okuduğu ve beğendiği bir kitap oldu. sayfa sayısının çok olmaması, öğrencilerde okurum, bu işin altından kalkabilirim duygusu uyandırıyor. Özellikle okumaya ısındırılan öğrenciler okutulabilir.
200’e yakın kendi öğrencimize okutmuştuk. Yarışmada da 1000’e yakın öğrenciye öğretmen ve öğrencilerden gelen dönütler olumluydu. Okuyucu kitlesi tarafından onaylanmış bir kitapta diyebiliriz.
ÖĞRENCİ NOTU: Bu kitabı okumadan büyükmek istemiyorum de, listene al oku, düşün, 10 masaldan birini değiştirerek yeniden yaz
VELİ NOTU: Çocuğum televizyonun, telefonun, tabletin dışında bir şey yapmasını itiyorsan, çocuğunu önemse hemen Mavi Rüyalar Gören Çocuk kitabını al birlikte okuyun. ya da ona her gün bir masalı oku. vakit kaybetme çocuklar çabuk büyüyorlar
ÖĞRETMEN NOTU: Çocukları kitap okumaya ısındırmak ya da farklı dil farklı anlatım kitaplarla tanışmalarını istiyorsan. masalı yaşamadan Türkçe dersi olmaz diyorsan. Öğrencilerine okut ve onlara bir masalı yeniden yazdır.
ÇOCUK KİTABI EDİTÖRLERİNE NOT: Çocuk kitabı basmadan önce lütfen bu kitabı okuyun, çocukları daha iyi anlayacaksınız. ve incelediğiniz kitabı daha iyi değerledirme fırsatı yakalacaksınız.
Bir yanıt yazın